Borstverkleining

Familiale aanleg en/of overgewicht kunnen aanleiding geven tot (te) grote borsten. Naast de soms psychische stress en de problemen die het kan geven bij het kiezen van uw kledij, kunnen grote borsten vaak ook functionele klachten geven; dit kan gaan van hoge ruglast en nekpijn tot hinder bij het sporten. Overmatig zweten in de plooi onder de borst kan tevens aanleiding geven tot huidklachten.

Om deze problemen uit de weg te helpen kan een borstreductie of borstverkleining de oplossing zijn.

Bij een borstverkleining wordt zowel huid als overtollig borstklierweefsel verwijderd. Tevens worden de tepel en tepelhof terug hoger gebracht zodat we een jongere, meer in proportie met het lichaam ogende borst, bekomen.

Littekens.

Indien de borsten eerder beperkt verkleind worden, kunnen we het litteken beperken tot rondom het tepelhof en vertikaal vanaf de onderrand van het tepelhof naar de plooi onder de borst; indien de borst groter is, dan eindigen we met een bijkomend litteken in de plooi van de borst en bekomen we het typisch ankervormig litteken.

Afhankelijk van de grootte van uw borsten, de mate van uitzakking, de kwaliteit van uw huid en uw wens, wordt de beoogde procedure met de te verwachten littekens met u besproken. In eenzelfde tijd wordt soms een bijkomende liposuctie van de flanken van de borsten (naar de rug toe) uitgevoerd, dit om het eindresultaat mooier te maken.

Belangrijk te vermelden is dat het gevoel in de borst na de ingreep (tijdelijk) kan verminderd zijn. Dit komt wel meestal volledig terug. Tevens moeten vrouwen met een uitgesproken zwangerschapswens weten dat het vaak niet meer mogelijk is om borstvoeding te geven.

Aanvraag mutualiteit
Een borstverkleining is een procedure waarbij financiële tussenkomst van het ziekenfonds meestal mogelijk is. Er moet hiervoor een aanvraag gericht worden aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om toelating te krijgen om de ingreep uit te laten voeren. Deze aanvraag dient te gebeuren door een plastisch chirurg en kan dus niet via uw huisarts aangevraagd worden. De aanvraag wordt u meegegeven op de eerste consultatie. U doet de aanvraag en brengt uw goedkeuring dan mee op de 2e consultatie; we bespreken op dat moment uw mogelijks bijkomende vragen nog eens rustig en plannen dan eventueel de ingreep.

www.drvanwaes.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.