Littekens

Soms geneest een litteken niet mooi. Littekens kunnen soms hypertroof (rood, verheven, breed) worden en heel zeldzaam evolueren tot keloid (hoog opgeworpen harde littekens).

Verschillende oorzaken kunnen daarvoor verantwoordelijk zijn; de manier waarop een wonde aanvankelijk behandeld is geweest, de plaats van het litteken, de spanning die over het litteken aanwezig was toen de wonde werd gesloten, de nabehandeling, de huidskleur van de patient,….

Bepaalde factoren hebben we in de hand en/of kunnen we zoveel als mogelijk op een positieve manier beinvloeden; zorgen voor een zo min mogelijk spanning op de wonde, het mooi laten aansluiten van de wondranden, het gebruik van silicone-gel of pleisters op het litteken, het injecteren van cortisone net onder het hyperactieve litteken, lipofilling, make-up,…

Belangrijk is dat u beseft dat we, eens een litteken gevormd, die nooit volledig kunnen wegwerken.

Van patient tot patient en situatie tot situatie, wordt bekeken hoe we het litteken zoveel als mogelijk minder zichtbaar kunnen maken.

www.drvanwaes.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.